ELİF NİSA

ELİF NİSA

[email protected]

Peygamberle Dirilmek-I

10 Haziran 2019 - 13:46

"Kim sünnetimi ihya ederse, beni ihya etmiş olur. Kim beni ihya ederse Cennette benimle beraberdir." Hz. Muhammed (as)

Yüce Allah, din ahlâkının anlaşılması ve uygulanması için her topluma mutlaka bir elçi göndermiştir. Gönderilen her peygamber ve elçi, Allah’ın sözlerini iletir, buyruklarını tebliğ eder. Allah, bu kutlu insanlara tâbi olmayı emreder. Hiçbir peygamberin sünneti, kendisine vahyedilenin dışında ayrı bir kaynak değildir. "Kim Resûl’e itaat ederse, gerçekte Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, Biz seni onların üzerine koruyucu göndermedik." (Nisa 4; 80) ayetiyle Yüce Allah, dinini tebliğ için gönderdiği peygamberlere itaatin, Kendisine itaat etmek olduğunu bildirir.

Diğer peygamber ve elçiler gibi Peygamberimiz Muhammed (as) da Allah'ın kutlu dinini tebliğ etmek üzere gönderilmiştir. Allah, "Biz seni âlemler için yalnızca bir rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya 21; 107) buyurmuş ve onu kıyamete kadar bütün insanlığa peygamber kılmıştır. Ona itaat etmek, saygı ve sevgi göstermek, onun sünnetine uymak, iman sahipleri için yerine getirilmesi gereken önemli yükümlülüklerdir.

"Hayır öyle değil. Rabbine andolsun. Aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem kılıp sonra senin verdiğin hükme içlerinde hiç bir sıkıntı duymaksızın tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar." (Nisa 4; 65)

Yukarıdaki ayetten açıkça anlaşıldığı gibi Peygamberimizin (as) uygulamaları Kur'an gibi kesin hüküm kaynağıdır. Çünkü sünnet, Kur'an’ın yorumu, açıklanması ve hayata geçirilmesinin diğer adıdır. Sünnet” ile kast edilen, Hz. Peygamber’in takip ettiği yol; yani Kur’an yolu, İslam yoludur.

Vahyini insanlara iletme şerefi, her elçisine Allah tarafından bizzat verilir.  Allah, göndereceği vahyi insanlara ulaştırmak üzere seçmiş olduğu elçilerinin görev tanımlamasını Kur’an ayetlerinde vurgular;

Biz elçileri, müjde vericiler ve uyarıcılar olmak dışında (başka bir amaçla) göndermeyiz. İnkâr edenler ise, hakkı batıl ile geçersiz kılmak için mücadele ediyorlar. Onlar Benim ayetlerimi ve uyarıldıklarını (azabı) alay konusu edindiler. (Kehf 18; 56)

Ey peygamber, Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer (bu görevini) yapmayacak olursan, O'nun elçiliğini tebliğ etmemiş olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Şüphesiz, Allah, kâfir olan bir topluluğu hidayete erdirmez. (Maide 6; 67)

Kur’an ve sünnet birbirinden ayrı iki hüküm kaynağı değildir. Kur’an'da ‘sünnet’ ifadesi yalnızca sadece Allah’a isnat edilerek kullanılır. Peygamber(as), Kur’an’ın yaşayan örnekliğidir. Aldığı vahyi tebliğ eden Peygamberin, tebliğinden farklı şeyler söylemesi, eksik görerek hüküm ilave etmesi düşünülebilir mi?

“İnsanlara ne oluyor ki, alışverişlerinde Kitabullah’ta (Kur’an’da) bulunmayan şartları koşuyorlar? Kitabullah’ta olmayan bir şart koşana bu helal olmaz. Böyle biri yüz şart da koşacak olsa Allah’ın şartı daha doğru, daha sağlamdır.” (1)

Allah, Kur’an’da yine bu konuya, “Eğer o, Bize karşı bazı sözleri uydurup-söylemiş olsaydı. Muhakkak onun sağ-elini (bütün güç ve kudretini) çekip-alıverirdik. Sonra onun can damarını elbette keserdik. O zaman, sizden hiç kimse araya girerek bunu kendisinden engelleyip-uzaklaştıramazdı. Çünkü o Kur'an, Allah'tan sakınanlar için bir öğüttür. (Hakka 69; 44..47) ayetiyle vurgu yapar.

Yüce Allah, Peygamberine "... Aralarında Allah’ın indirdiğiyle hükmet ve sana gelen haktan sapıp onların heva (istek ve tutku)larına uyma..." (Maide 5; 48) buyurarak müminlerin ölçüsünün ve yol göstericisinin, indirdiği hükümler olduğunu bildirir.

Kur'an'ın açık hükümlerini değiştirmek, ayetlerde 'ima' olduğunu iddia ederek, kendince 'ima'dan farz çıkarmak. Kur'an ayetlerini ima ile yorumlamak, Allah Katından olmayan hükümler üretmek, Allah'a karşı yalan söylemektir. Dinde olmayan bâtıl hükümler, helal ve haramlar çıkararak dini özünden ve aslından saptırmak, kendine özgü inançları ve uygulamaları olan "batıl bir din" meydana getirir.

Allah, “Her şeyi açıkladım, Kur’an noksansızdır” buyururken, -haşa- “Kur’an eksiktir” demek, Allah’ın Kitabı’na âdeta meydan okumaktır. Peygamberine iftiradır. Çünkü;

Allah… Kendi hükmünde hiç kimseyi ortak kılmaz." (Kehf 18; 26)

Allah “Dininizi tamamladım” buyururken, “Kur’an’ın hadise ihtiyacı vardır” diyenler, Peygamberimize Kur’an’ın -haşa- eksik kısımlarını tamamlama görevi mi atfediyorlar?

De ki: "Siz Allah'a dininizi mi öğreteceksiniz? Oysa Allah, göklerde ve yerde olanları bilir. Allah, her şeyi bilendir." (Hucurat 49; 16)

Örnek Ahlâk

Resûlullah (as), “Andolsun, sizin için, Allah'ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah'ı çokça zikredenler için Allah'ın Resûlü'nde güzel bir örnek vardır.” (Ahzab Suresi, 21) ayetiyle bildirildiği üzere bizim için en güzel örnektir.

Hz. Aişe(ra), Resulullah (as)'ın güzel ahlâkını, "Çirkin söz söylemezdi. Hayâ, terbiye ve nezakete aykırı bir davranışta bulunmazdı. Çarşı ve pazarda yüksek sesle konuşup gürültü çıkarmazdı. Kötülüğe kötülükle karşılık vermezdi. Affeder bağışlardı" (2) ifadesiyle övüyor. Ve O'nun hayatının, Kur'an ahlâkının hayata geçmiş hâli olduğunu şu sözleriyle tarif ediyor:

"Resûlullah'ın ahlâkı... Mü'minun suresini okuyabiliyor musun? Bu sureyi onuncu ayetine kadar oku! İşte Allah'ın Resulü'nün ahlâkı böyle idi." (3)

Peygamberimiz(as), Allah'a olan kuvvetli imanı ile görevini en güzel şekilde yerine getirmiş, insanları Allah'ın yoluna, hidayete davet etmiş ve çağrıya icabet eden samimi insanların yolunda rehber olmuştur. Allah’ın resûlü, tüm insanlığı kendisine hayat verecek şeylere çağırır. Ancak yalnızca icabet ve itaat edenler rahmete kavuşturulurlar. Ayetlerle haber verildiği gibi;

“Ey iman edenler, size hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah'a ve Resûlü'ne icabet edin. Ve bilin ki muhakkak Allah, kişi ile kalbi arasına girer ve siz gerçekten O'na götürülüp toplanacaksınız.” (Enfal 8; 24)

"Benim tebliğ ettiklerimi, beni görenler (şahid olanlar) görmeyenlere tebliğ etsin, duyursun." (4)

Peygamberimiz(as), Allah'a olan kuvvetli imanı ile görevini en güzel şekilde yerine getirmiş, insanları Allah'ın hayat veren yoluna, hidayete davet etmiş ve çağrıya icabet eden samimi insanların yolunda ışık olmuştur. Son dört yüzyıldır insanlık, O'nun sahip olduğu üstün ahlâk ilkelerini yakalama gayreti içindedir.

Samimi müminlerin yapmaları gereken, Peygamberimiz (as)'ın kendilerini hayat verecek bir yola çağırdığının bilincinde, onun yoluna uymaları ve sünnetini kendilerine rehber almalarıdır.

Tüm insanlara güzel ahlâkı ile örnek olan, onları güzel ahlâka davet eden Peygamberimiz (as)’ın izinden giden samimi müminlere, Allah yardım edecek, yollarını açarak onlara başarı verecektir.

Haftaya devam edeceğim inşa’Allah.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum